П`ятниця, 19.04.2024, 17:05
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Меню сайту
Голосування
Це опитування
Усього відповідей: 0
Пошук
Друзі сайту
СтрийПорт - каталог сайтів Стрийщини
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Останні коментарі
Доброго дня!
Громадські організації Стрия та Стрийщини звернулись до дирекції Народного дому міста Стрия з проханням провести публічну зустріч з кандидатами у депутати у 126 окрузі (Стрий, Стрийський район, Моршин, Жидачівський район).
Просимо Вас як кандидата, долучитись до спільної зустрічі, яку ми плануємо провести 17 липня, о 18:00 у великому залі стрийського Народного дому, за адресою: м. Стрий; вул. Народна, 8.
Зустріч проходитиме у форматі «Запитання- Відповідь».Метою зустрічі рівноправне представлення всіх кандидатів.
Просимо надати Вашу відповідь на електронну адресу ndim.stryi@gmail.com до 12 липня.
Дякую.
З повагою
Директор Народного дому міста Стрия
Олександр Ілечко

Вітер ПнЗ. Що значить - дме з північного заходу. І тоді в Стрию смердить гівном. Так було сьогодні о 10:20 - 10:40. Дехто плутає це зі смородом з смітника. Дехто думає, що це каналізація. Але ж ні, шановні. Більш імовірними видаються версії про очисні споруди, або свинокомплекс у Кавсько. Щоб з’ясувати це остаточно слід фіксувати вітер за показами метеостанції. Весело жити скоро буде в Стрию. Най ще щось хімічне на півдні збудують, і тоді взагалі ... Як не смітник, то свинокомплекс...

Бодун пройшов? Чи все ще "йдже"? Ну тоді ще трохи поплач над долею сайту...

Знову смердить димом зі смітника! Садовий винуватий?

1970 року на брамі Чернівецького університету (до "100-річчя з дня народження Леніна" 10.04.1870) група студентів вивісила національний прапор. На диво, наслідки для "винуватців" виявилися доволі "м’якими", Їх "лише" виключили з університету та змусили "добровільно" податися на будови тодішньої неозорої "Батьківщини" - СРСР. Одним з цих студентів був Мирослав Куєк, нині заслужений журналіст України, кореспондент Кіцманівської районної газети "Вільне життя". Не все у нього гладко складалося в житті, людини з обмеженими фізичними можливостями. Рано він втратив одне око, нині втрачає повністю зір і на друге. Однак
не втрачає оптимізму,  у своїй рідній Кіцмані продовжує воювати з бюрократами і хапугами.
А ще Мирослав є батьком Кароліни Куєк - відомої української співачки Ані Лорак.

А вчора по 1+1 і решті каналів почали заливатися про пожежу на нашому смітнику - бо це ж в контексті Грибовицької трагедії! Хоча ніхто ту "пожежу" особливо не відчув (а по факту, це ж про позавчора повідомляли). У нас такі "пожежі" мало не щодень, але ЗМІ лише зараз на них увагу звернули). А вчора таки вночі зі смітника димом в мікрорайоні смерділо... Хоча не раз буває набагато страшніше...

http://petrimazepa.com/ua/burn-him-with-fire.html


Як видно з результатів виборів, більше третини округів (тринадцять, а саме №№ 1, 3, 4, 5, 8, 10, 15, 16, 21, 24, 27, 28, 29) не будуть представлені депутатами в міській раді. Натомість, 4 округи (№№ 18, 20, 30, 31) будуть представлені аж двома депутатами.


Головна » 2014 » Червень » 5 » Рекомендації ДВК після виборів 25.05.14
15:30
Рекомендації ДВК після виборів 25.05.14

Після позачергових виборів Президента 2014, побачивши як мої знайомі і родичі в ДВК вкотре (і це вже після 10-кратного досвіду керування ДВК!) стали на ті самі граблі, відчув доконечну потребу все ж зафіксувати на майбутнє "вічні" помилки, щоб уникнути ставання на ті самі граблі знову.

1. "Пекло" під ОВК. Це найбільша проблема і вічний страх всіх керівників ДВК. Починаючи з 20:00 (момент закриття дільниць для виборців) у всіх ДВК починається шалена гонитва і гарячка. "Швидше, швидше!". Треба швидше все порахувати, запакувати і заповнити протоколи, щоб встигнути першими під ОВК, бо зараз під ОВК "наїде 200 ДВК", швидше відпустити по домах спостерігачів і членів ДВК, інакше вони і самі розійдуться не витримавши добового стояння, шукай потім їх, щоб підписати протоколи... А не дай Бог запізнишся до того, що всі вже здадуться і твоя ДВК залишиться останньою, то приїдуть з'ясовувати у чому справа представники ОВК, міжнародні спостерігачі, журналісти та повні відморожені дебіли, які у всьому вбачають "фальсифікацію", і паралізують роботу ДВК взагалі. Тоді залишиться хіба вішатися.
Хтось сподівається на "блат". І бігають задніми дворами різні родичі, знайомі та знайомі знайомих, наярюють на мобільних телефонах: "Вийди, проведи...". У кожного з членів ОВК є родичі чи знайомі. Правда не кожен знає як провести... В ОВК теж запара, не знаєш куди кидатися, надворі скандують "Ганьба" а тут мобіла через кожні 3 хвилини видзвонює "Проведи!!!". Біля центрального входу в ОВК, як все, очеплення міліції, кількасотний натовп членів ДВК з мішками і стихійний мітинг. Намагаються зробити заслін "блатним", за спробу пройти без черги можуть "порвати". Але дехто примудряється пройти (інколи, заплативши 100 грн. коменданту будівлі, чи міліціонеру, від якого щось залежить). Є, є шляхи...
Це добре, якщо нормальна погода... А якщо дощ, або мороз 30 градусів? Стояти ще цілу ніч при такій погоді після безсонної доби?
Потрапивши у омріяне приміщення, стаєш у ще одну чергу - здавати мішки. А тоді ще одну - протоколи. І тут з'ясовується:
1. Ви не запакували окремо список виборців, який здається окремо від мішка. Спакували разом з усім у мішок. А мішок опломбований і опечатаний. Тож тепер треба лізти у мішок, розпаковувати і шукати список. А як же знову запакувати і опломбувати (з підписами членів ДВК)? Повертатися на дільницю?
2. Пакет, в якому везли протоколи виявляється незаклеєним. Ну бо ніхто не знав, що він заклеюється, а тим більше, як. Вердикт - повернутися на дільницю, перераховувати голоси.
3. Протокол "не йде", "не сходиться", ну хоч ти плач. Це означає, що при перевірці контрольними формулами, щось не дорівнює чомусь, що мало б дорівнювати. І ніби кілька раз перераховували... "Специ", які тут же знаходяться поруч, тикають тебе носом - а звідку тут така цифра взялася? "Так це ж !..." - "Ні, це зовсім інше." - "Ах ти...". І повертайтеся на дільницю складати уточнений протокол (а якщо члени ДВК вже розбіглися? Хто підпише уточнений? А залишилася якась принципова скотина, що буде наполягати на оригінальних підписах (фальсифікація!!!). А спостерігачі вже точно розбіглися з тим неправильним протоколом. Що то буде, коли у штабах виявлять розбіжності? Кримінал...), а потім повторний захід в ОВК.
А ще такі дрібниці, як в пакет з протоколами забули покласти акт про видачу копій протоколів спостерігачам, на якомусь з протоколів забув підписатися один член ДВК, печатка відбилася недобре...
Тому правило перше. Нема куди гнати коней! Якщо у вас не спеціальна дільниця, з десятком виборців, забудьте про блискавичий "відстріл" в ОВК! У будь-якому випадку до 24-ї ви протокол не здасте (по перше, якщо хочете отримати "добові" за 2 дні, то в протоколі має стояти дата, наступна за днем виборів та час, хоча б 0:05. То куди пертися? Адже ЄІАС "Вибори" не "прийме" о 23:55 протокол, в якому зазначено час 0:05! А якщо заходити після 24-ї, то з 23-ї до 3--ї ночі самий пік здачі. Для чого вам та вакханалія, нерви і бійки під ОВК? А ще й сервер може "лежати" (як це було до 3:30 на цих виборах)! Одразу орієнтуйтеся на 4-ту - 6-ту ранку у кращому випадку. І нема чого "штормити" знайомих членів ОВК!!!
На цих виборах останні протоколи здавалися о 15-й наступного дня. Всі ще можуть спокійно виспатися.
За моєї пам'яті, коли я був членом ОВК, наймудріше чинила одна невелика ДВК зі Сколівського району. Спокійно приїзджала о 6-й ранку, коли все вже було тихо. А раніше 6-ї ще ні разу нічого не завершувалося.
Тому спокійно і грунтовно рахуйте (як - написано нижче), пакуйте, підписуйте...
Саме головне - попередьте членів ДВК на самому початку - ніхто не піде раніше, як мінімум, 2-ї ночі. І або сидітимуть до 6-ї, або підуть спати біля 2-ї, але з готовністю зібратися наступного дня. Тому той, кому це не підходить за робочим графіком, хай одразу пише заяву. Хай штаби чи ОВК шукають таким заміну. Має бути готовність працювати 2 доби підряд. І тільки так.
Завчасно слід визначити членів ДВК, які будуть супроводжувати здачу в ОВК. Інколи це представники кандидатів, що набрали найбільше (тож можна це визначити завчасно виходячи з рейтингів), інколи будь-які представники різних кандидатів... Головне - попередити їх, що їх чекає при здачі, щоб не було проблем: "Ой, мені ж на зміну йти" чи "В мене жінка має родити".

2. Отже ви все зробили і готові до виїзду в ОВК. Тут питання - як дізнатися що там зараз твориться? Та невже у вас немає жодного знайомого голови ДВК який вже там стирчить? Чи знайомого члена ОВК? У крайньому випадку можна завчасно послати розвідника, який і чергу займе заодно. Варіант: "та тут все спокійно, людей майже немає" відмітаємо одразу як неймовірний. Під ОВК Содом і Гоморра, пройти неможливо, в черзі ви 250-ті, а наразі пройшло лише 10 ДВК. За таких темпів ви не пройдете раніше 6-ї (варіанти - 10-ї, 12-ї, 15-ї ...). В залежності від цього часу у вас кілька варіантів. Якщо орієнтовний час відносно близько (3-тя - 6:00) ви можете лишатися на дільниці, щоб не стирчати з мішками під дощем і на холоді. Спокійно відсвяткувати з бажаючими членами ДВК завершення виборів, випити за майбутніх депутатів чи Президента і час мине непомітно. До речі, в такі моменти завжди раптом згадується, що ви щось забули, і все одно змушені були б повертатися, якби раптом поперлися під ОВК одразу. Заодно можете передзвонити до знайомих голів ДВК, які вже здалися (чи були завернуті) і обов'язково довідаєтеся про якісь нові нюанси, що виникли саме на цих виборах, і на яких "попалилися" ваші колеги. А у вас ще є час все поправити! Звісно, це певне порушення закону... Як вказується у будь-якому виборчому законі, протоколи та ін. НЕВІДКЛАДНО доставляються до ОВК ... після закінчення засідання комісії. Ось вам і підказка. Завершуйте засідання комісії (можна навіть проголосувати за це закінчення) саме тоді, коли вже буде сенс їхати до ОВК без ризику кількагодинного стирчання під чистим (добре, якщо так!) небом.
Інший варіант - всі йдуть додому відсипатися, бо раніше 15-ї нічого не світить. Тут проблем ще більше. Згадане вище порушення закону вже так просто не обійти. І що робити з мішками, в яких бюлетені та інша виборча документація? Міліціонер, теоретично, від них відійти немає права. Якщо на такий варіант є згода комісії вмикайте голову. Можна лишити мішки з міліціонером на дільниці - хай охороняє. Або хай забере їх собі додому. Або можна помістити їх в надійне приміщення чи сейф і навіть опечатати. Завезти в офіс, який знаходиться поряд з ОВК. Варіантів багато. Всі незаконні. Але і помножувати стовпотворіння під ОВК теж не вихід. Доки законодавець не визначить нарешті людські умови праці для членів виборчих комісій, завжди можна посилатися на пріоритет трудового законодавства, яким заборонено працювати більш ніж 24 години поспіль. Врешті є медицинські правила, людські можливості не безмежні...

3. Протокол про підсумки голосування. Як вже згадувалося вище, цей документ може стати для вас джерелом найбільших неприємностей. Одразу перерахую найпопулярніші помилки.
1. Не перевірили правильність складання по контрольних формулах. 10 раз перевіряйте! Доручіть зробити цю роботу незалежно кільком членам комісії, що вміють користуватися калькулятором! 25% протоколів складається з помилками, тому що неналежно перевірили. Коли побачите, що щось не сходиться - була помилка. Виявити в чому полягає помилка, якщо ви не спеціаліст, важко. Якщо на дільниці відсутні особи з відповідним досвідом чи смекалкою, доведеться шукати консультантів по телефону. Це ще не страшно. В кожному виборчому штабі є чергові юристи, спеціалісти, "гарячі лінії"... Якщо немає у вашому, то в ДВК точно має бути представник якогось із "крутих" штабів, де такі специ є. Можна подзвонити і в ОВК, але... Не кожному хочеться "позоритися" перед начальством, а у ОВК в такий момент своя запарка і їм не до ваших проблем. І не факт, що той член ОВК, який візьме трубку, взагалі розуміється на таких питаннях.
Ось перелік головних випадків, внаслідок яких трапляються помилки в протоколах.
а) сама "улюблена" помилка: в протоколі є графа "Кількість виборців, які взяли участь у голосуванні на виборчій дільниці" - це не ті, що приперлися голосувати на дільницю! Це навіть не ті всі виборці, що проживають на території виборчої дільниці (разом з тими, до яких їздили додому) і опустили бюлетені в скриньки (хоча, у загальному випадку, це, як правило, саме так). Це "загальна кількість виборчих бюлетенів, вийнятих з усіх виборчих скриньок, і що залишилася, після відокремлення від них бюлетенів, що не підлягають врахуванню". Он воно як закручено! Але часто, деяким членам ДВК (особливо старшого віку) щось "заорює" і вони пруться до останнього, що це ті особи, які власне самостійно з'явилися до приміщення для голосування. Тобто, поставили свої підписи у списку виборців про отримання виборчого бюлетеня (за винятком тих, що перераховані у витязі зі списку (НСП) і до яких частина комісії вирушала своїм ходом, щоб організувати голосування на дому). Це не так. Для того щоб переконати таких впертих, треба витягти мудру методичку про заповненя протоколу (детальніше про неї нижче) і ткнути їх носом у відповідний пункт. Якщо по хлопськи, це кількість бюлетенів, що витягли з усіх скриньок (на "тих, що не підлягають врахуванню" тут зупинятися не будемо). Тобто, не вір написаному! Часто в бланку протоколу пишуть одне, хоча цифра береться у зовсім іншому місці;
б) інколи, якийсь їз членів ДВК, при видачі бюлетеня забуває відрізати контрольний талон, і виборець так і кидає цей бюлетень із талоном в скриньку. Тоді не сходиться кількість контрольних талонів із кількістю підписів виборців, що отримали бюлетені. За правилами, після відшукання такого бюлетеня, складається акт, такий бюлетень визнається таким, що не підлягає врахуванню (а це, в свою чергу, впливає на пункт протоколу "Кількість виборців, які взяли участь у голосуванні на виборчій дільниці", що описувалося в попередньому пункті). Щоправда, нові редакції закону вже дозволяють визнати такий бюлетнь дійсним, що вирішується через голосування ДВК. А деякі ДВК, взагалі, йдуть на порушення закону, відрізають той талон, долучають до інших талонів і не заморочуються з цим гемороєм (головне, що після такої операції все починає сходитися).
в) трапляється, що в нашій, вже улюбленій графі, "Кількість виборців, які взяли участь у голосуванні на виборчій дільниці", число виходить менше ніж кількість виборців, яка бюлетені отримала. Як таке може бути? Одне з найпростіших пояснень - хтось із виборців вкрав бюлетень. Доведеться складати акт з таким поясненням. І іншої ради на такий випадок вже просто не існує (ну не завищувати ж кількість недійсних бюлетенів, навіть якщо на такий компроміс погоджуються члени ДВК).
г) найпідліший і найрідкісніший випадок, коли "Кількість виборців, які взяли участь у голосуванні на виборчій дільниці" перевищує кількість виборців, яка бюлетені отримала. Це значить хтось вам "організував" вкид не ваших бюлетенів. Важко уявити собі виборця, який краде свій бюлетень на своїй дільниці, правильно в ньому голосує, а потім доручає іншому виборцю вкинути його разом зі своїм на іншій дільниці. Це треба переглядати всі бюлетені на предмет відповідності номеру дільниці. І не факт що ця версія вірна, і ви такий бюлетень відшукаєте... А якщо це якісно підроблений бюлетень, який на око і не відрізниш від справжніх? Ну не занижувати ж кількість недійсних бюлетенів? Треба складати акт...
д) важливий урок з цих всіх прикладів полягає в тому, що в ідеальному випадку наш улюблений пункт "Кількість виборців, які взяли участь у голосуванні на виборчій дільниці" має дорівнювати пункту "загальна кількість виборців, які отримали виборчі бюлетені".
2. Час заповнення протоколу "не такий, як треба". По перше, для великих дільниць час має бути після 24-ї і наступною датою після дня виборів. Інакше не буде підстав нараховувати вам винагороду за наступний робочий день. По друге, краще ставити всюди однаковий час, а не визначати окремо для кожного протоколу. Щоб не вийшло, що по часу ви видали копії протоколу спостерігачам раніше, ніж заповнили перший.
3. Кількість складених протоколів: 4+кількість членів ДВК. Навіть якщо хтось відмовився отримати протокол. Навіть якщо хтось просто не прийшов. Навіть якщо ви дійсно не виготовляли для таких осіб примірник протоколу. 4+ДВК - і крапка! То, що ви видаєте спостерігачам - сюди ніяк не враховується (бо дуже часто рахують)!!! Спостерігачам - копії, а не "примірник протоколу"!
4. Номера протоколів, які ви везете в ОВК. Тільки №1 і №2!!! Члени комісії отримують протоколи під номерами, починаючи з №5. Голова - №5, зам - 6, секретар - 8 і т.д. (ну саме такий розподіл, не обов'язковий, просто секретарі часто плутають протоколи №3 (який зберігається у секретаря за посадою і нікуди не здається) та №8 (умовно) який дістається секретарю (тому секретар отримує завжди аж 2 протоколи) як члену ДВК і може здаватися у виборчий штаб (як вони це часто вимагають).
5. Хтось забув підписати. Бо так завжди буває. Якщо дати 12-ти людям підписати одночасно 16 протоколів, хтось десь свій підпис та й пропустить. Не дай Бог це станеться на протоколах №1 чи 2! Тому перевірити підписи всіх на цих протоколах і поставити якісний відбиток печатки (потренувавшись на інших протоколах починаючи з №5).
6. Пакет, в якому ви транспортуєте протоколи в ОВК. Туди ж, окрім №1 і 2, ставиться акт про видачу копій протоколів спостерігачам (та ін. особам). Запечатується! Це складно... Хитрість полягає у тому, щоб намацати ту плівочку, той крайчик, за який вона знімається і оголюється клеючий шар. Берем пакет, дивимося на нього спереду. На задній стороні, лицем до нас, знаходиться та клеюча стрічка. беремося пучкою за лівий (чи правий) верхній кут цієї задньої сторони. Промацавши цей кут вздовж сторони донизу загнемо клеючу ділянку "навиворіт" і так побачимо в кінці крайчик плівочки на клеючому шарі, за який вже цілком реально вхопитися і зняти ту плівку. Знімаємо плівку, вивертаємо (точніш, просто перестаємо загинати) клеючий шар назад, притискаємо до іншої сторони, і все. Але, на пакеті - печатка комісії, підписи членів ДВК, час запаковування, надпис "Протокол про підрахунок голосів", № ТВО і ДВК, час запаковування... Бо можуть відправити на перерахунок!

4. Як перераховувати. Майже ніколи не виходить так, що з першого разу все підрахують правильно, і тому доводиться перераховувати. Інколи якась собака спеціально завищує цифру свого, або знижує кількість "нелюбого" кандидата. Різні люди потрапляють в ДВК. Тому важливо давати перераховувати ті самі бюлетені різним людям. Враховуємо важливий урок, що в ідеальному випадку наш улюблений пункт "Кількість виборців, які взяли участь у голосуванні на виборчій дільниці" має дорівнювати пункту "загальна кількість виборців, які отримали виборчі бюлетені". Тому перераховуємо все доти, доки не стане очевидно, що це вже явно не зійдеться, як і решта контрольних формул. Нашим головним документом на цьому етапі має стати методичка, яку кожного разу видають всім ДВК, і яка чомусь завжди ними ігнорується. Це - пам'ятка члена ДВК - роз'яснення ЦВК щодо порядку складення протоколу ДВК про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці. Там все доступно розписано і розжовано - які цифри треба в який пункт протоколу писати. І контрольні формули вказані (навіть більше, ніж в протоколі). Якщо з якогось дива у вас такої методички немає, треба зайти на сайт ЦВК і звідтам відповідне роз'ясненя (постанову ЦВК) роздрукувати. Дуже непогано, якщо існує програма, в яку можна внести дані протоколу і вона їх перевіряє. Інколи такою програмою володіють виборчі штаби. Але про наявність її треба потурбуватися завчасно. Контрольні формули з протоколу краще теж завчасно виписати на окремому листку великими літерами (типу 4+7=1, 10+11=9) і попросити всіх бажаючих самостійно перевірити такі відповідності.


 

А ось тут бажаючі можуть прочитати враження журналіста після головування в ДВК Київської області



 

Переглядів: 1868 | Додав: Адмін | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]