Неділя, 28.04.2024, 05:33
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Меню сайту
Голосування
Це опитування
Усього відповідей: 0
Пошук
Друзі сайту
СтрийПорт - каталог сайтів Стрийщини
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Останні коментарі
Доброго дня!
Громадські організації Стрия та Стрийщини звернулись до дирекції Народного дому міста Стрия з проханням провести публічну зустріч з кандидатами у депутати у 126 окрузі (Стрий, Стрийський район, Моршин, Жидачівський район).
Просимо Вас як кандидата, долучитись до спільної зустрічі, яку ми плануємо провести 17 липня, о 18:00 у великому залі стрийського Народного дому, за адресою: м. Стрий; вул. Народна, 8.
Зустріч проходитиме у форматі «Запитання- Відповідь».Метою зустрічі рівноправне представлення всіх кандидатів.
Просимо надати Вашу відповідь на електронну адресу ndim.stryi@gmail.com до 12 липня.
Дякую.
З повагою
Директор Народного дому міста Стрия
Олександр Ілечко

Вітер ПнЗ. Що значить - дме з північного заходу. І тоді в Стрию смердить гівном. Так було сьогодні о 10:20 - 10:40. Дехто плутає це зі смородом з смітника. Дехто думає, що це каналізація. Але ж ні, шановні. Більш імовірними видаються версії про очисні споруди, або свинокомплекс у Кавсько. Щоб з’ясувати це остаточно слід фіксувати вітер за показами метеостанції. Весело жити скоро буде в Стрию. Най ще щось хімічне на півдні збудують, і тоді взагалі ... Як не смітник, то свинокомплекс...

Бодун пройшов? Чи все ще "йдже"? Ну тоді ще трохи поплач над долею сайту...

Знову смердить димом зі смітника! Садовий винуватий?

1970 року на брамі Чернівецького університету (до "100-річчя з дня народження Леніна" 10.04.1870) група студентів вивісила національний прапор. На диво, наслідки для "винуватців" виявилися доволі "м’якими", Їх "лише" виключили з університету та змусили "добровільно" податися на будови тодішньої неозорої "Батьківщини" - СРСР. Одним з цих студентів був Мирослав Куєк, нині заслужений журналіст України, кореспондент Кіцманівської районної газети "Вільне життя". Не все у нього гладко складалося в житті, людини з обмеженими фізичними можливостями. Рано він втратив одне око, нині втрачає повністю зір і на друге. Однак
не втрачає оптимізму,  у своїй рідній Кіцмані продовжує воювати з бюрократами і хапугами.
А ще Мирослав є батьком Кароліни Куєк - відомої української співачки Ані Лорак.

А вчора по 1+1 і решті каналів почали заливатися про пожежу на нашому смітнику - бо це ж в контексті Грибовицької трагедії! Хоча ніхто ту "пожежу" особливо не відчув (а по факту, це ж про позавчора повідомляли). У нас такі "пожежі" мало не щодень, але ЗМІ лише зараз на них увагу звернули). А вчора таки вночі зі смітника димом в мікрорайоні смерділо... Хоча не раз буває набагато страшніше...

http://petrimazepa.com/ua/burn-him-with-fire.html


Як видно з результатів виборів, більше третини округів (тринадцять, а саме №№ 1, 3, 4, 5, 8, 10, 15, 16, 21, 24, 27, 28, 29) не будуть представлені депутатами в міській раді. Натомість, 4 округи (№№ 18, 20, 30, 31) будуть представлені аж двома депутатами.


Головна » 2013 » Грудень » 5 » «Поховай» минуле і розпочни жити як люди, а не як дрантя
12:40
«Поховай» минуле і розпочни жити як люди, а не як дрантя


Увага усього світу була прикута до України, яка готувалася 29 листопада на саміті у Вільнюсі підписати договір про асоціацію з Європейським Союзом. Заява Уряду про те, що її треба відкласти збурила громадськість і як результат 21 листопада на майдані Незалежності в Києві та у Львові біля пам’ятника Шевченку збираються масово молоді люди з українською та європейською символікою, щоб висловити свою думку про майбутнє України, дати зрозуміти Президенту чого ми від нього очікуємо.



Згодом десятки міст зі своїми Євромайданами, багато чисельними та малочисельними зібраннями підтримують мітингувальників. Знову, як 9 років тому гуртуються активісти, організовуються поїздки до столиці. А що ж у Стрию?

22 листопада, п’ятниця – всі обговорюють заяву Уряду Азарова щодо зупинки підготовки підписання Угоди про асоціацію з ЄС, обурюються та плекають надію, що це відволікаючий маневр для Росії. Схвалюють Євромайдан у Києві.

23 листопада, субота – після обговорення у соціальних мережах з ініціативи Марти Остапович десяток студентів та старшокласників збираються біля пам’ятника «Будителям». Сюди приходять навіть молодята з-за весільного стола. Світлини про цей міні-майдан у Стрию того ж вечора облетіли Інтернет-простір.

24 листопада, неділя – знову, вже більш чисельно молодь збирається на майдані Незалежності в Стрию з плакатами та гаслами, прапорами.

25 листопада, понеділок – з ініціативи ВО «Батьківщини», КУНу та об’єднання «Наша Україна» скликається позачергова сесія Стрийської міської ради зі «Зверненням до Президента України та голови Верховної Ради України» про те, що Стрий підтримує Євроінтеграцію. На будівлі міської ради вивісили прапор Євросоюзу.

26 листопада, вівторок – о 8.00 год. від військомату (вул. Нижанківського) вирушив автобус до Києва. Поїздку організувало молодіжне крило політичної партії ВО «Батьківщина Молода», партійної символіки не було. Також пройшла позачергова сесія Стрийської районної ради.

Депутати Стрийщини прийняли звернення до Президента України та голови Верховної Ради України щодо підписання довгоочікуваної Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом та до голови Верховної Ради України з вимогою невідкладного розгляду та прийняття Закону України «Про порядок імпічменту Президента України».

27 листопада, середа – в Стрию відбулося народне віче на підтримку київського Євромайдану. За задумом організаторів громада розділилася на дві колони, які рівно о 18.00 год. зійшлися на головному майдані міста біля пам’ятника «Будителям». Правоохоронці супроводжували колони та забезпечували порядок.

Організували віче: Спіка громадських організацій «Новий Стрий» та Стрийська міська рада. Вони закликали: «Прийди на майдан свого міста, «поховай» минуле і розпочни жити як людина, а не як комуністичне дрантя. Подбай про кращу долю для своїх дітей. Іншої можливості може і не бути». Медіа підтримку надавали: Радіо «Стрий ФМ», TPK «Лан», газета «Фортуна».
Перша колона виходила від меморіального комплексу «Борцям за волю України» з великим національним прапором (6х9м) правонаступником стягу, який було вперше піднято в Україні 14 березня 1990 року над Стрийською міською радою. Друга колона вирушала від костелу Різдва Богородиці з прапором ЄС (3,5х4м), який пошила Софія Чушак. Загалом понад тисячу стриян різного віку взяли участь у зібранні.
Так рухаючись вулицями Шевченка та Коновальця колони зустрілися на майдані Незалежності. Учасники віча під музику тримаючи в руках символіку України та ЄС, зокрема, прапори, плакати, банери, підсвічуючи ліхтариками, вигукували салогани: «Україна - це Європа!», «Молодь, нація за Євроінтеграцію!», «Стрий – це Європа!».
Як і годиться, віче розпочали виконанням гімну України. Перед багаточисельною громадою міста Стрия слово мали ініціатори та організатори імпровізованого Євромайдану: громадські діячі Євген Тиченко, Юрій Комарницький, Петро Маковський, активістка соціальних мереж, яка першою кинула клич про стрийський майдан – Марта Остапович, депутати міської ради Ігор Брик і Ростислав Готь, помічник народного депутата України Олега Канівця, депутат Стрийської міської ради Юрій Вінярський.
Він передав вітання від парламентаря та оголосив, що в офісі Благодійного фонду «Добре серце» триває запис охочих поїхати 28 листопада до столиці, щоб там разом з усією Україною стояти до завершення Вільнюського саміту.
Автор і виконавець Михайло Золотуха, щоб підбадьорити Стрийський майдан виконав кілька пісень, які підспівували всі присутні. Народне віче в Стрию одноголосно затвердило декларацію, яку напередодні було прийнято на позачерговій сесії міської ради. Її зачитала депутат міської ради Лілія Цалин. Ось витяг зі «Звернення до Презедента України та голови Верховної Ради України», прийнятого на позачерговій XIX сесії Стрийської міської ради VI демократичного скликання 25 листопада 2013 року.
«...Усупереч думці переважної більшості громадян України, перекреслюючи зусилля кількох останніх років, провладні політики та чиновники під абсолютно надуманими приводами всіляко відтягують виконання взятих на себе зобов'язань щодо євроінтеграції.
Оскільки Україна географічно є частиною Європи, громадяни нашої держави мають повне право бути європейцями як політично, так і економічно. Як уповноважені представники органів місцевого самоврядування ми, депутати Стрийської міської ради, вимагаємо негайної відставки Уряду Азарова М.Я. та керуючись волею виборців Стрийщини звертаємося до Президента України та Голови Верховної Ради України з вимогою не допустити зриву підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом у Вільнюсі 28 листопада.»
Ефектним було завершення заходу. Група активних молодих людей розгорнула прапор Євросоюзу з вікон третього поверху поліклініки навпроти майдану під «Оду радості» Людвига ван Бетховена, яка прийнята в якості гімну Європи як Євросоюзом, так і Радою Європи.
Ввечері шляхом самоорганізації два буси (18 чол.) від кафе «Айвенго» виїхали в Київ.

28 листопада, четвер – 4 буси за кошти підприємців виїхали до Києва на Євромайдан. Спостерігався масовий виїзд стриян особистим транспортом до столиці. Старшокласники та студенти також їхали на Львівський Євромайдан. 

29 листопада, п’ятниця - народилася ідея в день проведення саміту у Вільнюсі зробити Живий ланцюг від Майдану Незалежності до найближчого кордону з європейською країною. Стрияни самотужки, хто, як міг приєднувалися до Живого ланцюга Євромайдану. Їхали переважно громадським транспортом до Львова, а відтак, маршрутками на Шегині, виходили де були прогалини з людьми.

30 листопада, субота – о 14.00 год. у Стрию біля пам’ятника Ярославу Стецьку відбулося зібрання, яке через соціальні мережі організував громадський діяч, голова Стрийської міської «Просвіти» Зеновій Медюх, після того як дізнався про нічне свавілля «Беркуту» в Києві. «Я тільки вночі повернувся зі столиці й ось тут така новина.

Треба негайно, щось робити», - зазначив він. Присутні обговорили останні події та зініціювали збір підписів про відставку голови Стрийської РДА, як представника адміністрації президента. Також прозвучав заклик до депутатів усіх рівнів не спостерігати те, що відбувається в Києві, а брати активну участь у мітингах в столиці.
Утворили координаційну раду, а згодом і в Народному домі запрацював штаб національного опору Стрийщини. Його основна мета організація громадськості, узгодження дій з Києвом. Для початку формувалися списки тих, хто бажає їхати до столиці, облік транспорту, який може везти людей на Київ, а також тут проводили збір всіх можливих ресурсів: грошей, продуктів, інших речей, які знадобляться на Майдані.
І вже, 30 листопада о 22.00 год. зі Стрия до Києва виїхали «перші ластівки» - активісти ВО «Батьківщини», Благодійного фонду Олега Канівця «Добре серце», Удару, КУНу та просто свідомі городяни. Усього близько ста осіб. У дорогу їх поблагословив отець Михайло Ільницький. У штабі всю ніч працювали члени оргкомітету: депутати Стрийської міської ради Ліля Цалин, Орест Йосипчук, Юрій Вінярський також активісти Олег і Зеновій Медюхи. Їм допомагали волонтери Вікторія Коцур та Оксана Жураківська. Тривав запис на наступний виїзд о 1.00 год. 1 грудня.

1 грудня, неділя – вночі з майдану Незалежності вирушило 2 автобуси з усіма охочими стриянами. Зранку у всіх храмах Стрийщини молися за здоров’я постраждалих від нічного свавілля «Беркуту». Також у церквах виставили скриньки для пожертв на потреби Євромайдану.

О 14.00 год. на майдані Незалежності в Стрию відбулося чергове народне віче, яке зібрало понад тисячу містян різного віку. Молодь перед початком мітингу взявшись за руки утворила символічний ланцюг єдності демонструючи свою солідарність з усіма, хто нині перебуває в епіцентрі подій в Києві.
Відтак, священики різних конфесій відслужили молебень до Діви Марії за студентів, яких підло й підступно серед ночі покалічили нелюди-беркутівці. Отець Михайло Ільницький зазначив: «Бог милостивий і добрий до нас українців. Він ніколи не залишає нас на одинці. Він дає нам силу і пробудження». Священик закликав гуртуватися та їхати до Києва. Модератор зустрічі Євген Тиченко зазначив, що стрияни зібралися для того, щоб висловити свою позицію бандитській владі.
Шквалом оплесків та схвальними вигуками вітало велелюдне зібрання виступ голови новоствореного комітету «Стрий-Київ-Євромайдан» Ореста Йосипчука, який сказав: «Нині тільки в наших руках, щоб батя-президент пішов не на другий термін, а на третю «ходку». Його думку продовжив громадський діяч Зеновій Медюх, який розповів про своє перебування на майдані в Києві та дав коротку настанову тим, хто збирається їхати до столиці, щоб не піддавалися на провокації.
Депутат Стрийської міської ради Лілія Цалин наголосила під час виступу, що сьогодні вона говорить, як мати дітей студентів київських ВуЗів, донька якої бере безпосередню участь у громадському протесті на Євромайдані.
Від імені тисячі матерів у яких болить душа за рідних дітей, за те, що відбувається в країні вона закликала до згуртованості та мобілізації усіх сил. Громадський діяч Петро Маковський зробивши екскурс в історію провів паралелі до сьогодення та зазначив: «Сьогодні громада с. Дуліб передала у штаб, який цілодобово працює в Народному домі 2 тисячі гривень, надходить й інша допомога. Ми повинні розуміти, що люди, які сидять на золотих унітазах і ноцниках, будуть до останнього триматися за владу, тому треба налаштуватися на тривалу боротьбу».
Депутат Стрийської міської ради Ростислав Готь поставив риторичне запитання: «Що робиться зі стадом левів коли його очолює баран?» і зазначив: «Де сильні ділять світ – слабким місця немає. Тільки у єдності сила».
Помічник народного депутата України Олега Канівця, депутат Стрийської міської ради Юрій Вінярський передав вітання від парламентаря й сказав: «Піднявши руку на беззахисних дітей, режим Януковича оголосив війну власному народу. Українці прокинулися в іншій країні – країні з вишколеними головорізами та брехливою, цинічною владою. І ми повинні протистояти цьому бо поки ми єдині – ми не переможні». Депутат Львівської обласної ради Богдан Сидорак зачитав рішення Львівської обласної ради.
До речі, Стрийська районна рада перша у Львівській області утворила комітет національного порятунку. Проект резолюції народного віче озвучив голова Стрийської районної ради Роман Козак. У ньому зокрема йшлося про оголошення мобілізації опозиційних сил, підготовку до загальнонаціонального страйку та вимоги відставки уряду і президента Віктора Януковича.
Також, ліквідувати «антинародний спецпідрозділ «Беркут», звільнити з органів внутрішніх справ без права поновлення на посаді та притягнути до відповідальності керівництво підрозділу і всіх бійців, які брали участь у побитті людей у Києві на Майдані Незалежності, арештувати і притягнути до відповідальності главу МВС Віталія Захарченка.
Опозиційним політсилам доручено провести сесії місцевих рад, на яких ухвалити резолюції щодо негайної відставки уряду Миколи Азарова та президента Віктора Януковича. Провести позачергові одночасні вибори президента і парламенту.
Застосувати жорсткі персональні санкції з боку США, ЄС та інших демократичних держав до Віктора Януковича «за системне і грубе порушення основоположних прав людини і громадянина в Україні». Санкції мають включати заборону в'їзду, замороження банківських рахунків, активів та власності «всіх вітчизняних чиновників, причетних до репресій проти власного народу».
Завершувалася резолюція такими словами: «Ми, учасники Віче у м. Стрию, доручаємо новій демократичній владі, обраній на дострокових парламентських і президенських виборах, негайного підписати Угоду про асоціацію з ЄС, звільнити Юлію Тимошенко та повернути Україну на демократичний шлях розвитку». Стрияни одноголосно проголосували за цю резолюцію.
У соцмережах розповсюджували звернення: «Ви можете сидіти вдома на канапі, і клясти банду перед телевізором, спокійно спостерігаючи, як вкотре ґвалтується Конституція. Можете не робити й цього! Але потім самі поясните своїм дітям, чому просрали Україну.
Всі, кому не байдуже – їдьте до Києва! Хто не може до Києва – їдьте до Львова! Хто не може й цього – допоможіть чим можете тим, хто, боронитиме Україну на майдані! Важлива будь-яка допомога, навіть банальне чергування в штабі».
Після народного віче, ввечері в столицю поїхав бус та приватні автомобілі. Триває цілодобова робота штабу.
Далі буде…

Наталія КАРПЕНКОВА

Газета "Фортуна"

Переглядів: 1118 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 2
2 Адмін  
Спам в коментарях знову почав забивати сайт. Доведеться обежити право додавати коментарі лише зареєстрованим користувачам знову.

1 Адмін  
Відновлено право додавати коментарі гостям сайту без реєстрації. Доти, доки знову спам не почне забивати сайт.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]